Registrations: Open.
Please register here.

Apple Silicon (M1)

All MAMP discussions around troubleshooting and anything related to MAMP. Be as detailed as possible here when posting an issue.
Post Reply
User avatar
mampsupportmod
Site Admin
Posts: 77
Joined: Wed Jan 20, 2021 3:06 am

Apple Silicon (M1)

Post by mampsupportmod »

Anyone know if MAMP PRO runs? Considering a Mac Mini M1, but obviously I need to check up on a few pieces of software first.

Also, MAMP Pro 6.3 release notes mentioned the same for a fix:
*Fixed a Dropbox crash on Apple Silicon Macs


From the Internet:

Me: Does it run on M1?

Support: Yes, MAMP Pro 6 is compatible with M1.

Me: Native or Rosetta?

Support: MAMP Pro is compatible with macOS Sierra 10.12 or later versions.

Me: That is not what I asked. I asked if it is running natively or through rosetta 2. Can you please answer the question?

Support: Basically, every software is running natively on an M1 chip because Rosetta is translating x86 software before it is executed. After translation is complete the native code gets executed. This is why even x86 software runs very fast on Apples new machines. MAMP (PRO) does not (yet) contain code for the M1 chip so it relies on Rosetta 2.

Me: Rosetta is a translation layer. It is not the same as running native. Yes I know it works, but running native in the first place will yield even better performance. You are still dancing around this topic. What do you mean by "yet"? Once and for all: do you plan on a native version, and if so, what's the ETA?

Support: ...

I can tell you that MAMP Pro installs and runs. Created a DB and table in PHPMyAdmin and that worked okay but that's as much as I've done apart from running the quick start page.

VSCode already has an early look M1 edition, I've used it for a couple of days and it has crashed once.

FTP client - I use Forklift 3 and that's running under Rosetta but no issues.

SequelAce has a couple of graphical glitches but apart from that seems to work okay.

Hope that helps!

But then someone installed the latest version 6.3 and it won't run after creating tables....

Code: Select all

[core:notice] [pid 3731] AH00052: child pid 3768 exit signal Illegal instruction (4)
[core:notice] [pid 3731] AH00052: child pid 3769 exit signal Illegal instruction (4)
[core:notice] [pid 3731] AH00052: child pid 3767 exit signal Illegal instruction (4)
bertiebirne
Posts: 1
Joined: Mon Feb 01, 2021 9:05 am

Re: Apple Silicon (M1)

Post by bertiebirne »

no, it does not work. We are already looking for alternatives.... Very disappointing...
User avatar
mampsupportmod
Site Admin
Posts: 77
Joined: Wed Jan 20, 2021 3:06 am

Re: Apple Silicon (M1)

Post by mampsupportmod »

bertiebirne wrote: Mon Feb 01, 2021 9:10 am no, it does not work. We are already looking for alternatives.... Very disappointing...
What isn't working though?
pierr0t
Posts: 1
Joined: Fri Feb 12, 2021 10:28 pm

Re: Apple Silicon (M1)

Post by pierr0t »

Hello,
Well for me it half-works ... I can start Mamp, use it for hours, but I cannot restart servers properly, when hitting "Stop" the server seems to stop, but the button stays as "stop", never goes back to "start", I have to reboot in order to restart servers.
Pierre
osqano
Posts: 1
Joined: Tue Feb 16, 2021 9:20 pm
Location: Berlin
Contact:

Re: Apple Silicon (M1)

Post by osqano »

Hi, I am a new MacBook user. Maybe I'm doing something wrong, I wasn't sure. MAMP PRO v6.3 does not work on apple silicon m1 processor. :oops: crashed many times. and I am encountering problems during reboot.
I'm using the trial version. and I'm afraid it's unnecessary to buy it right now. nobody wants to pay to have an app that crashes constantly. :roll:
sstojanovic
Posts: 2
Joined: Sun Mar 14, 2021 5:49 pm

Re: Apple Silicon (M1)

Post by sstojanovic »

Hi, I'm using MAMP 6.3.2 on a Macbook Air M1. Works nice so far, no crashing issues etc.
However Argon2 is not yet supported. It's a big issue for e.g. TYPO3.
Log wasn't very helpful.
User avatar
mampsupportmod
Site Admin
Posts: 77
Joined: Wed Jan 20, 2021 3:06 am

Re: Apple Silicon (M1)

Post by mampsupportmod »

sstojanovic wrote: Sun Mar 14, 2021 5:54 pm Hi, I'm using MAMP 6.3.2 on a Macbook Air M1. Works nice so far, no crashing issues etc.
However Argon2 is not yet supported. It's a big issue for e.g. TYPO3.
Log wasn't very helpful.
Thanks for confirming. So this is also on Big Sur?
sstojanovic
Posts: 2
Joined: Sun Mar 14, 2021 5:49 pm

Re: Apple Silicon (M1)

Post by sstojanovic »

No, a 2018 MB Pro with the same MAMP version works fine, it's an issue with Apple Silicon.
A ticket has been opened: https://bugs.mamp.info/view.php?id=8506
Post Reply